Willem Huyzer vertelt...
“Het was een goede twintig jaar geleden dat wij ons huis verkochten en er een makelaar over de vloer kwam. Die stuurde een fotograaf op ons af om foto’s te maken voor de folders van Fotofaktotum – seniore makelaars kennen dat fenomeen nog wel. Die fotograaf was nauwelijks binnen of hij was alweer weg, mij verbaasd achterlatend. De verbazing werd nog groter toen we het bloedeloze resultaat onder ogen kregen. Nou wilde het geval dat ik met mijn reclamebureau voor projectontwikkelaars brochures en advertenties voor nieuwbouwprojecten maakte. En ik had al eens opgemerkt dat je destijds, als kandidaat voor een bescheiden nieuwbouw-doorzonner van zeg twee ton – dat waren nog eens tijden –, een dikke glossy fullcolour brochure met ronkende teksten en inspirerende foto’s in je knuistjes gedrukt kreeg, maar dat je, als je interesse had in een woninkje van anderhalf miljoen, met zo’n Faktotem floddertje, eh, foldertje afgescheept werd.
Eigenwijze reclamemaker als ik was, vond ik dat het voor ons huis anders moest – ook al moest het nog geen miljoen kosten – dus ging ik zelf maar even kieken. Vervolgens met makelaar Flip besproken dat ik ook zelf wel een opvallende presentatie zou maken. En die kwam bij Flip in de etalage te hangen. Met een verpletterend goed resultaat. Huis weg voor de vraagprijs en dikke winst. Die mensen waren straalverliefd geworden daar voor die etalage en moesten en zouden ons huis hebben. Nou, dat kon. En nog bedankt, Flip!
Wat heeft dat met de geschiedenis van Objectboeken te maken? Alles. Want het werd ook voor de makelaar duidelijk dat communicatief design gewoon werkt en geld oplevert. Dus werd ik een paar keer ingeschakeld voor het maken van zulke ‘nieuwbouwbrochures’, maar dan voor de bestaande bouw. Die brochures in een oplage van 10 of 15 laten drukken was qua kosten niet haalbaar. Het werd dus printwerk – in heel veel opzichten niet echt ideaal. Het idee verdween een beetje naar de achtergrond en ik ging weer aan de slag met o.a. marketing en communicatie van nieuwbouw. Intussen bleef ik wel om mij heen kijken en uiteindelijk kwam ik in contact met een fotoboekenproducent die hoge kwaliteit digitaal drukwerk kon leveren en de mogelijkheid bood – hij zag wel wat in die Objectboeken – aan te sluiten op hun productieproces, wat overigens wezenlijk anders dan bij de ‘gewone’ drukkerijen. Zo kon ik tegen veel realistischer kosten hoge kwaliteit boeken laten maken. Inmiddels zijn we zo’n dikke 200 succesvolle boekproducties verder en staan we bol van de ervaring te trappelen voor een landelijke uitrol van objectboeken.nl en tal van andere concepten voor - al dan niet gepersonaliseerde - hoge kwaliteit boeken in kleine oplagen.”